ZINGA u stručnoj literaturi

ZINGA u stručnoj literaturi


Da bi donosioci odluka donijeli potrebne osnovne informacije, informacije o ZINGA proizvodima redovito se objavljuju u stručnoj literaturi u različitim zemljama širom svijeta.


Nedavni primjer nalazi se u švedskom časopisu „Process Nordic“ (stranica 6):

Klikni ovdje

Hrvatski prijevod može se naći ispod:

Zaštita od korozije je sve veće tržište

Zaštita čelika upotrebom različitih površinskih premaza bila je praksa otkad se čelik češće koristio kao građevinski materijal u svijetu. Analitičari smatraju da zaštitni kaputi danas predstavljaju prodaju od preko devet milijardi američkih dolara godišnje i da će se ta brojka povećati na petnaest milijardi u roku manje od 5 godina.

Tamo gdje je čelika, tu je i korozija, a također trošak povezan s korozijom porastao je na milijarde. Doista, zemlje poput Sjedinjenih Država, Britanije, Njemačke i drugih industrijaliziranih zemalja, pojedinačne izdatke povezane s korozijom imaju više od deset milijardi američkih dolara. To znači da su troškovi korozije značajno veći od iznosa trošenih na industrijske premaze širom svijeta.

Uobičajena metoda zaštite čelika od napada korozije je premazivanje strukture različitim vrstama boja. Jedan dio sadrži antikorozivne pigmente i aditive, drugi reagiraju s površinskom vlagom što dovodi do promjena u filmu boje kojim se stvara zaštitna barijera koja blokira kontakt zraka / kisika i metalne površine. Mnogi su od ovih sustava vrlo učinkoviti, ali ako primjerice pokažu mjehuriće, pukotine ili druge nedostatke na premazu, npr. Zbog oštećenja tijekom rada i / ili transporta i izgradnje, prepreka će se slomiti i učinak će se izgubiti.

U obalnim klimama, potpuno netaknuti premaz koji je nanesen previše tanko (na primjer, na rubovima koji nisu pravilno zaobljeni) može omogućiti kloridnim ionima na površini da prodru u film boje na čeličnu površinu ispod. Stoga je vrlo važno da se specifikacije boje pridržavaju slova, u suprotnom mogu se pojaviti pogreške. Ispravljanje pogrešaka obično košta četiri do pet puta više nego što je bio izvorni trošak, nakon svih dodatnih radova nakon toga.

Dodatna je briga rizik od uvijanja tankih čeličnih dijelova. Čak i vrlo mala rotacija znači, na primjer, za dugačku rupu da vijci više ne odgovaraju rupama na drugim gredama. Također se događa da neke čelične legure imaju površinsku strukturu od običnog čelika i to može predstavljati problem vrućem pocinčavanju. Stoga može biti teško postići ujednačen dizajn zavarene konstrukcije sastavljene od više različitih vrsta čelika. Neki metali, poput lijevanog željeza, teško se tope i ne mogu se uroniti u kupelji s tekućim cinkom s temperaturom od 450 stupnjeva, jer bi to moglo dovesti do pucanja.

Početkom 1970-ih u Belgiji je razvijen sustav za pocinčavanje filmova pod nazivom ZINGA. ZINGA se može upotrijebiti za građevine koje se ne mogu ukloniti i prethodno su obrađene vrućim padom, poput visokonaponskih jarbola, mostova i stupova sa prometnim znakovima.
Film pocinčavanje sustavom ZINGA nudi istu vrstu katodne zaštite kao vruće nanošenje, ali se nanosi na isti način kao i sustav boja. Tekuće pocinčavanje sastoji se od atomiziranih čestica cinka, smola i veziva.

Metoda se vrlo brzo pokazala dobrom za popravke i mogla je obnoviti ili povećati debljinu premaza cinka. Dobri rezultati ove vrste popravaka uvjerili su sve više proizvođača da koriste i ovu metodu, između ostalog kako bi se uklonili problemi s okretanjem tankih čeličnih dijelova. Čak bi se željezo moglo pocinčati ako se primjena odvija na sobnoj temperaturi.

FILM GALVANIZIRANJE kombinira katodnu / galvansku i barijersku zaštitu. Nanošenje se može obaviti četkom, valjkom ili prskanjem. Sadržaj cinka u suhom sloju je najmanje 96%. Može se primijeniti u vlažnosti do 95% (izbjegavajte kapljice vode na tlu) i na temperaturama do minus 15 stupnjeva Celzijusa. Cinkova prevlaka suši se na deset do petnaest minuta, a drugi sloj se može nanijeti nakon sat vremena. Zbog ovih svojstava pocinčavanje filma se uvelike koristi u podmorju i primjenama na temeljima luka i mostova.

ZINGA se po želji može obojiti iz estetskih razloga, ali ne zahtijeva dodatni završni premaz. Lijep primjer dugogodišnje izvedbe površine je most Kalvoya, izvan Osla. Liječeno je ZINGA-om prije gotovo 30 godina, a tek se razmišlja o daljnjem obnavljanju. Štoviše, utvrđeno je da neće biti potrebno novo miniranje prije nanošenja nove cinkove prevlake, dovoljno je očistiti površinu koja se tretira pod visokim tlakom (700 bara). Ispitivanja zatezanjem pokazala su da sada gotovo 30-godišnji ZINGA sloj prianja sa 11 MPa.

Ovo iskustvo jasno pokazuje da je moguće održavati gotovo sve vrste čeličnih i željeznih konstrukcija bez održavanja tokom velikog broja godina, pružajući im potpunu katodnu zaštitu, pod uvjetom da su pravilno očišćene i pjeskarene, naime: sustavom pocinčavanja filma ZINGA , Pokazalo se i da nova eksplozija nije uvijek potrebna kada je nakon nekoliko desetljeća vrijeme da se obloga obnovi s više cinka, kaže Thor Smette, predsjednik Uprave Zinga Sweden AB.