Karakteristike - Prednosti

Jednostavno se nanosi

Nakon što se temeljito promiješa, ZINGA se može nanijeti pomoću kista, valjka kratke dlake (ali ne za prvi sloj) ili standardnim špricanjem ili Airless nanošenjem.

ZINGA se može nanositi u raznim vremenskim uvjetima. Raspon temperature nanošenja površine je od -15°C do +40°C gdje uvjeti dopuštaju, s maksimalnom vlagom od 95%, sve dok je točka rosišta minimalno 3°C iznad temperature čelika. Kao i kod svih premaza, i podloga treba biti bez kontaminacija.

Nanošenjem u standardnim uvijetima onemogućuje se deformacija konstrukcije (za razliku od postupka vrućeg cinčanja, gdje se konstrukcija može deformirati) ili gubitak energije.

Brzo sušenje

ZINGA ima najbrže vrijeme sušenja u industriji premaza/boja. Suha je na dodir za oko 10 minuta na 20°C (40 µm DFT). ZINGA se može premazati novim slojem ZINGA 1 sat nakon što je suha na dodir (pištoljem, nakon 2 sata kistom), i drugim bojama 6 do 24 sata nakon sušenja na dodir.

Ova pogodnost omogućuje brzu primjenu sustava i, posljedično, kraća vremena primjene, kraće vrijeme na suhom doku (za brodove), manje radnih sati i kraće vrijeme zatvaranja konstrukcija, a budući da su troškovi opreme, osoblja i troškovi zbog ekonomskog gubitka zbog nefunkcionalnosti konstrukcije najviši u fazi bojenja, to znači da ZINGA može biti ogromna ušteda troškova.

ZINGA se ne ljušti i nije krhka 

ZINGA sadrži toliko cinka u svom suhom filmu da ne tvori zatvoreni film. U stvari, ZINGA je porozna. To je zbog toga što količina volumena pigmenta (za ZINGU je to jednako koncentraciji cinka), nadmašuje kritičnu koncentraciju volumena pigmenta u ovojnici.

To znači da nije svaka čestica cinka u potpunosti okružena vezivom, što omogućava dobar kontakt između čestica cinka i posljedično dobru električnu vodljivost (što osigurava katodnu zaštitu).

Iz tog razloga, ZINGA nije boja i ne ponaša se poput boje. Kad se boja ošteti, prouzročit će da se sloj boje „odlijepi“ ili „oljušti“. Također ako se ošteti čekićem, boja će pretrpjeti udar koji uzrokuje snažan stres na vezivu boje, uzrokujući pukotine boje. Ove pukotine su slabi dio boje kroz koji vlaga i voda mogu prolaziti ostavljajući čelik izložen okolišu i dolazi do hrđe.

ZINGA ne djeluje tako, djeluje više poput čelika ispod: kada se udara čekićem, Zinga se savije zajedno sa čelikom.

Punjenje

Jedna od najvažnijih prednosti ZINGE je ta što se može obnavljati (eng. recharging). Svaki novi sloj ZINGE čini prethodni sloj tekućim, tako da tvori novi homogeni ZINGA sloj te nema rizika od nakupljanja slojeva različite strukture, što bi moglo uzrokovati ljuštenje. Priprema površine prije obnavljanja je minimalna: trebate ukloniti samo cinkove soli s površine. Ovisno o starosti sloja ZINGE i uvjetima okoliša, to se može izvesti vodom ispiranjem, po mogućnosti čišćenjem parom na 150 bara na 80°C ili vrlo laganim brušenjem.

Ovo svojstvo obnavljanja može biti od koristi ako je još uvijek potrebno napraviti neko bušenje ili zavarivanje na površini ili ako se konstrukcije moraju dalje prevoziti. U tom slučaju se prvi sloj koristi kao temeljni premaz i time se mogu spriječiti velike štete. Nakon toga je moguće nanijeti završni sloj ZINGE i popraviti lokalna oštećenja. Šavove od zavarivanja je potrebno prethodno očistiti. Kad nije potrebno ponovno obrađivati ​​cijelu strukturu, na oštećena mjesta se može nanijeti mala količina ZINGE, a cijela struktura opet nema hrđe. Popravci će nakon određenog vremena biti nevidljivi.

Sljedeće mikroskopske fotografije pokazuju potpunu integraciju više slojeva ZINGA:

       ZINGA se može premazati završnim slojem

Ako se ZINGA koristi kao dio dupleks sustava, tj. kada je premazana kompatibilnim sustavom boja, završni premaz elementima pruža početnu barijeru, ali cinkov oksid će i dalje formirati sekundarnu barijeru ako je vanjski sloj na bilo koji način ugrožen. Kako se lak prirodno počinje raspadati i vremenom postaje porozan, ZINGA ispunjava pore odozdo cinkovim oksidima koji omogućuju dulji životni vijek završnog sloja. Uz to, ZINGA se ni sama ne počinje trošiti sve dok gornji premaz nije oštećen do točke na kojoj izlaže goli cink utjecajima iz okoliša. Zbog toga možemo reći da životni vijek dupleks sustava može biti 50% više od zbroja pojedinačnih "života" ZINGEi završnog premaza boje kada se nanose zajedno.

Uvijek se strogo pridržavajte odgovarajućih specifikacija proizvođača vrhunskog premaza zajedno sa ZINGOM. Iako se ZINGA može lako premazati širokim spektrom završnih boja, treba imati na umu da je pri uporabi epoksida i sl. ZINGA osjetljiva na otapala i da je potrebno poduzeti sve potrebne mjere opreza kako bi se smanjila njena izloženost bilo kojim otapalima koja se nalaze u završnim slojevima. Upotreba tehnike "špricanja maglom/punim premazom" presudna je i obvezna da se to ne dogodi. 

Proizvođači boja često će odrediti pojedine pojedinačne sustave temeljnih premaza/lakova, a oni se uvijek moraju nanositi preko ispravno nanesenog sloja. Premazi koje treba izbjegavati zajedno sa ZINGOM uključuju sve lakove na bazi alkida koji se nikada ne smiju nanositi na bilo koji premaz na bazi cinka. To je zbog toga što cink reagira s alkidom i uzrokuje saponifikaciju, što omogućava da se boja osuši, ali da se nikada ne stvrdne i očvrsne.

Debeloslojni vinilni premazi, kao i akrilni i klor-kaučuk lakovi, imaju visok sadržaj otapala, pa je upotreba nepropusnog premaza obavezna kod ovih proizvoda.

Zingametall u svom asortimanu nudi dva nepropusna završna premaza, koja su oba testirana sa ZINGOM u skladu s ISO 12944: Zingalufer i Zingaceram HS.

ZINGA je jedinstven proizvod za premazivanje. Prije nanošenja bilo kojeg premaza, uvijek treba napraviti probno premazivanje, kako bi se vidjelo je li došlo do reakcije.

Protupožarna svojstva

Jedinstveni sustav ZINGE pokazuje svojstva usporavanja požara, pri čemu ZINGA ne širi plamen niti proizvodi toksičan plamen, a što je ispitano sa strane dva neovisna laboratorija:

  • Ispitivanje reakcije na požar u SGS Yarsley Technical Service (Velika Britanija) utvrdilo je da ZINGA ima površinu klase 0 (najbolji rang) u rangiranju širenja plamena.
  • Testiranje reakcije na požar provedeno je u Efectisu (Nizozemska) 2013, pri čemu je ZINGA pokazala širenje vatre, bez toksičnog dima i kapljica.
Zavarivanje

ZINGA je jedan od rijetkih nespecijaliziranih premaza koji se mogu zavarivati i nanositi preko zavara.

Zavarivanje čelika prekrivenog ZINGOM (max. 60 µm DFT) moguće je bez prekomjerne količine cinka, jer toplina zrna za zavarivanje odvaja organsko vezivo znatno ispod tališta cinka.
Preostala cinkova prašina uklanja se iz zavarene zone konvekcijom, ostavljajući područje zavarivanja bez onečišćenja.

Još jedna velika prednost je i malo "izgaranje" od čelika premazanog ZINGOM. Kod epoksidnih boja to može biti nekoliko desetaka centimetara (do metra), a kod ZINGE je ovo spaljivanje ograničeno.

ZINGA se može nanositi i na zavare bez potrebe za bilo kakvom posebnom pripremom površine (potrebno je čišćenje i grubo obrađivanje površine).