Princip djelovanja

Kad dva različita metala dođu u dodir jedan s drugim u prisutnosti elektrolita (npr. vode), tvore galvansku ćeliju u kojoj se manje plemeniti metal (npr. Zn) nagriza u korist plemenitijih metala (npr. čelika). Ova elektrokemijska reakcija je osnova za složeno polje koje je katodna zaštita.

Galvanska, katodna zaštita ili aktivna zaštita proizlazi iz cinka (anode) koji se žrtvuje u korist osnovnog metala (katode) s dobivenim protokom elektrona koji sprečava koroziju čelika. Na taj se način garantira zaštita metala, čak i kada je sloj cinka malo oštećen.

Ostale dobro utvrđene metode katodne zaštite uključuju vruće pocinčavanje (HDG) i termičko prskanje cinkom, koje obje pokazuju postojanu žrtvenu količinu sloja cinka.

Sa ZINGOM, brzina žrtvovanja se drastično smanjuje nakon što se oksidira sloj cinka i prirodna poroznost ispuni cinkovim solima. Osim toga, čestice cinka unutar ZINGA sloja su zaštićene organskim vezivom i ne utječu nepovoljno na električnu vodljivost. To omogućava ZINGI da stvori gotovo isti galvanski potencijal između cinka i čelika kao i vruće pocinčavanje, ali s nižom stopom gubitka cinka, jer, jednostavnije rečeno, vezivo djeluje kao "inhibitor korozije" na cink.

Kada je sloj ZINGE oštećen toliko da je temeljni metal izložen, čelik tvori sloj korozije cinka, ali ispod njega se neće dogoditi korozija. To omogućava ZINGI da zaštiti goli metal do 3 - 5 mm udaljen od mjesta na kojem se završava zaštita - nešto manje nego kod vrućeg pocinčavanja (HDG). Cink koji je žrtvovan na anodnama koje se koriste na čeličnim trupovima brodica ispod vodene linije radi na istom principu, kako bi zaštitio metal u okolini. ZINGA je jednostavno drugačiji oblik ovih anoda i zato se ponekad naziva tekućom anodom ili anodom lima kada se koristi u uronjenim uvjetima.

Ostali proizvodi i ZINGA (usporedba)

Sposobnost cinka da pruži galvansku zaštitu, funkcija je njegove mase na određenom području. Suha ZINGA sadrži najmanje 96 mas.% cinka medicinske kvalitete, čije su čestice znatno manje i čistije od onih koje se nalaze u uobičajenim premazima "bogatim cinkom". Male čestice i eliptični profil ZINGE osiguravaju maksimalan kontakt između pojedinih čestica i podloge. Ova veća gustoća aktivnog cinka po određenom području u kombinaciji s dobrom vodljivošću sloja, osigurava da naboj teče kroz svaki milimetar koji je premazan i stoga pruža izvrsnu katodnu zaštitu.

PASIVNA ZAŠTITA

Pasivna zaštita, koju tvore boje i premazi, stvara "barijeru" između čelične podloge i elemenata. Nakon što se ova barijera ugrozi/ošteti, vlaga i atmosferske soli počnu korodirati čelik ispod oštećenog područja i korozija se počinje uvlačiti ispod premaza.

Sa ZINGOM, organsko vezivo i sloj cinkovog oksida koji se formira na površini, stvaraju nepropusnu barijeru, blokirajući prirodnu poroznost cinka oksidnim česticama. Za razliku od drugih pasivnih premaza, jednom oštećen, sloj cinkovog oksida jednostavno se obnavlja ponovnom oksidacijom. Taj sloj oksida razlog je za mat izgled ZINGE, za razliku od sjajne vruće cinčane površine.