Karakteristike - Prednosti

Jednostavan za primjenu

Nakon što se temeljito pomiješa, ZINGA se može nanijeti pomoću normalnog kista, valjka s kratkim vlaknima (nije za prvi sloj) ili sa standardnim pištoljom ili airless.

ZINGA se može primijeniti u raznim vremenskim uvjetima. Raspon temperature nanošenja površine je od -15 ° C do + 40 ° C gdje uvjeti dopuštaju s maksimalnom vlagom od 95% sve dok je točka rosišta minimalno 3 ° C iznad temperature čelika. Kao i kod svih premaza, i podloga treba biti bez kontaminacija.

Rad u standardnim uvijetima onemogučuje se deformacija konstrukcije (za razliku u postupcima vručeg cinčanja gdje se konstrukcija može deformirati) ili gubitak energije.

Brzo sušenje

ZINGA ima najbrže vrijeme sušenja u industriji premaza/boja . Suha je na dodir za oko 10 minuta na 20 ° C (40 µm DFT). ZINGA se može premazati novim slojem ZINGA 1 sat nakon sušenja na dodir (pištoljem, nakon 2 sata kistom), i drugim bojama 6 do 24 sata nakon sušenja na dodir.

Ova pogodnost omogućuje brzu primjenu sustava i, posljedično, kraća vremena primjene, kraće vrijeme na suhom doku  (za brodove), manje radnih sati i kraće vrijeme zatvaranja konstrukcija.

Budući da su troškovi opreme, osoblja i troškovi zbog ekonomskog gubitka zbog nefunkcionalnosti konstrukcije najviši u fazi bojanja to znači da ZINGA može biti ogromna ušteda troškova.ZINGA se ne ljušti i nije krhka

ZINGA sadrži toliko cinka u svom suhom filmu da ne tvori zatvoreni film. U stvari, ZINGA je porozna. To je zbog toga što količina volumena pigmenta (za ZINGA = koncentracija cinka) nadmašuje kritičnu koncentraciju volumena pigmenta u ovojnici.

To znači da nije svaka čestica cinka u potpunosti okružena vezivom, što omogućava dobar kontakt između čestica cinka i posljedično dobru električnu vodljivost (što osigurava katodnu zaštitu).

Stoga ZINGA nije boja i ne ponaša se poput boje. Kad se boja ošteti, prouzročit će da se sloj boje „odlijepi“ ili „oljušti“. Također ako se ošteti čekićem, boja će pretrpjeti udar koji uzrokuje snažan stres na vezivu boje, uzrokujući pukotine boje. Ove pukotine su slabi dio boje kroz koji vlaga i voda mogu prolaziti ostavljajući čelik izložen okolišu i dolazi do hrđe.

ZINGA ne djeluje tako, djeluje više poput čelika ispod: kada se udara čekićem, Zinga se savije zajedno sa čelikom.Punjenje

Jedna od najvažnijih prednosti ZINGA-e je ta što se može puniti. Svaki novi sloj ZINGA čini prethodni sloj tekućim, tako da tvori novi homogeni ZINGA sloj. Nema rizika od nakupljanja slojeva različite strukture, što bi moglo uzrokovati ljuštenje. Priprema površine prije ponovnog punjenja svodi se na minimum: trebate ukloniti samo cinkove soli s površine. Ovisno o starosti sloja ZINGA i uvjetima okoliša, ovo se može izvesti vodom ispiranjem, po mogućnosti čišćenjem parom na 150 bara na 80 ° C ili naglim pjeskarenjem (vrlo lagano puhanje).

Ovo svojstvo ponovnog punjenja može vam biti od koristi ako još uvijek morate izvršiti neko bušenje ili zavarivanje na površini ili ako se konstrukcije i dalje moraju prevoziti. U tom slučaju se prvi sloj koristi kao temeljni premaz. Može spriječiti velike štete. Nakon toga se može nanijeti završni sloj ZINGA-e i popraviti lokalna oštećenja. Šavove za zavarivanje potrebno je prethodno očistiti. Kad ne morate ponovno obrađivati ​​cijelu strukturu, na oštećena mjesta možete nanijeti malu količinu ZINGA-e, a cijela struktura opet nema rđe. Popravci će nakon određenog vremena biti nevidljivi.

Sljedeće mikroskopske fotografije pokazuju potpunu integraciju više slojeva ZINGA:

       ZINGA se može premazati površinom

Ako se ZINGA koristi kao dio dupleks sustava, tj. Premazan je kompatibilnim sustavom boja, gornji premaz elementima pruža početnu barijeru, ali cinkov oksid će i dalje formirati sekundarnu barijeru ako je vanjski sloj na bilo koji način ugrožen. Kako se lakiranje prirodno počinje raspadati i vremenom postaje porozno, ZINGA ispuni pore odozdo cinkovim oksidima koji omogućuju dulji premaz gornjeg sloja. Uz to, ZINGA se ni sama ne počinje žrtvovati sve dok gornji premaz nije oštećen do točke na kojoj izlaže goli cink elementima. Zbog toga možemo reći da životni vijek dupleks sustava može biti 50% više od zbroja pojedinačnih života ZINGA-e i završnog premaza boje kada se dodaju zajedno.

Uvijek se strogo pridržavajte odgovarajućih specifikacija proizvođača vrhunskog premaza zajedno sa ZINGA. Iako se ZINGA može lako premazati širokim spektrom završnih boja, treba imati na umu da je pri uporabi epoksida itd. ZINGA osjetljiv na otapala i da je potrebno poduzeti sve potrebne mjere opreza kako bi se smanjila njegova izloženost bilo kojim otapalima koja se nalaze u gornjim slojevima.

Upotreba tehnike „špricanje na maglu / puni premaz“ presudna je i obvezna da se to ne dogodi. Za više informacija pogledajte „na maglu / puni premaz“.

Proizvođači boja često će odrediti pojedine pojedinačne sustave temeljnih premaza / laka, a one se uvijek moraju nanositi preko ispravnog sloja. Premazi koje treba izbjegavati zajedno sa ZINGA uključuju sve lakove na bazi alkida koji se nikada ne smiju nanositi na bilo koji premaz na bazi cinka. To je zbog toga što cink reagira s alkidom i uzrokuje saponifikaciju što omogućava da se boja osuši, ali da se nikada ne stvrdne i očvrsne.

vinili sa puno suhe tvari, kao i akrilirani i klorirani kaučuk lakovi imaju visok  sadržaj otapala, pa je upotreba brtvila/temelja obavezna kod ovih premaza.

Zingametall u svom asortimanu nudi dva brtvila/temelja, koja su oba testirana na ZINGA u skladu s ISO 12944: Zingalufer i Zingaceram HS.

ZINGA je jedinstven proizvod za premazivanje. Prije nanošenja bilo kojeg premaza, uvijek treba provesti mali test kako bi se vidjelo je li došlo do reakcije.
Protupožarna svojstva

Jedinstveni sustav ZINGA pokazuje svojstva usporavanja od požara. Štoviše, on ne širi plamen niti proizvodi toksičan plamen. Ovo su ispitala dva neovisna laboratorija.

Ispitivanje vatre na tehničkoj službi SGS Yarsley (Velika Britanija) utvrdilo je da ZINGA ima površinu klase 0 (najbolji rang) u rangiranju širenja plamena.

Reakcija na požar testiranje izvedena je u Efectisu (Nizozemska) 2013. ZINGA je pokazala širenje vatre, bez toksičnog dima i kapljica.
Zavarivanje

ZINGA je jedan od rijetkih nespecijaliziranih premaza koji se mogu zavarivati i nanositi preko zavara.

Zavarivanje čelika prekrivenog ZINGA (max. 60 µm DFT) moguće je bez prekomjerne količine cinka, jer toplina zrna za zavarivanje odvaja organsko vezivo znatno ispod tališta cinka.

Preostala cinkova prašina uklanja se iz zavarene zone konvekcijom, ostavljajući područje zavarivanja bez onečišćenja.

Još jedna velika prednost je i malo „izgaranje“ od zavarenog čelika Zinganized. Kod epoksidnih boja to može biti nekoliko desetaka centimetara (do metra), a kod ZINGA je ovo spaljivanje ograničeno.

ZINGA se može nanositi i na zavare bez potrebe za bilo kakvom posebnom pripremom površine (potrebno je čišćenje i grubo obrađivanje površine).